Blog Lain

Wednesday, May 6, 2009

TUGASAN KETUA KUMPULAN

Kamu bercadang bercuti ke kampung. Tulis perancangan kamu semasa kamu di kampung nanti.

18 comments:

 1. Mana ketua-ketua kumpulan ni.....

  ReplyDelete
 2. Nur Irdina Bt Nasmi ZarudinMay 7, 2009 at 8:24 AM

  Pada cuti sekolah akan datang,saya dan keluarga merancang untuk balik ke kampung yang terletak di Kelantan selama seminggu.

  Selama kami berada di sana,kami merancang untuk ke dusun buah-buahan. Kami sekeluarga akan pergi ke sana untuk mengutip buah-buahan.

  Pada sebelah petang pula,kami akan ke pantai untuk berkelah,bermain dan sebagainya.Aktiviti itu mungkin tidak membosankan kami sekeluarga di sana.

  Pada sebelah malam pula,kami akan makan malam bersama-sama di sebuah restoran ataupun di rumah. Ada kalanya juga ayah akan membawa pulang makanan bagi kami makan di rumah.

  Kami berharap agar perancangan kami itu tidak membosankan kami selama seminggu di sana. Kami juga berharap agar perancangan kami sekeluarga itu berjaya.

  ReplyDelete
 3. Maisarah dan HanisahMay 7, 2009 at 8:27 AM

  Pada akhir sekolah,saya dan keluarga saya bercadang untuk pergi ke Kampung yang berada di Johor Bahru .

  Semasa di sana nanti kami merancang untuk pergi ke dusun buah buahan.Di sana kami akan membuat aktiviti yang berfaedah seperti memetik buah buahan,berkelah dan memanjat pokok.

  Kami juga akan pergi ke sungai,di sana kami memancing ikan bersama keluarga kami.Saya dan adik membaling batu ke dalam air jika ternampak tin atau air kotak berterapung di dalam air.

  ReplyDelete
 4. Kampung saya adalah kampung Sungai Buaya Selangor. Kampung saya t
  selanggo .

  ReplyDelete
 5. Kampung saya terletak di Kelantan.Kami bercadang untuk pergi ke sana apabila tiba waktu cuti sekolah yang akan datang.

  Keluarga saya bercadang untuk pergi ke dusun kepunyaan pakcik saya,rumah pak

  ReplyDelete
 6. Pada cuti sekolah yang akan datang, saya berancang balik ke kampungku yang terletak di Kelantan. Saya memberitahu pekara ini kepada ibu bapaku. Mereka bersetuju dengan rancangan saya ini.

  Saya berancang pergi ke dusun buah datuk. Dalam dusun itu, terdapat pelbagai jenis buah seperti mangga, durian, pisang, betik dan sebagainya. Saya juga pernah memanjat pokok mangga datuk untuk mendapat buah.

  Keluargaku juga berancang pergi ke sungai yang berdekatan dengan rumah datukku. Saya pernah bermain baling batu dan memancing di sungai itu. Saya masih ingat berenang di sungai yang airnya bersih dan deras mengalir.

  Saya juga sudah lama melihat dan bermain dengan haiwan-haiwan keliaran datuk. Haiwan-haiwan keliaran datuk ahalah seperti ayam, kucing, burung unta dan sebagainya.

  Saya juga mahu pergi ke sawah padi datuk. Saya sudah lama menolong datuk membajak dan menanam padi di situ. Saya juga tidak boleh lupa apabila saya bermain kejar-kejar di situ dengan rakan-rakanku.

  Saya berasa gembira kerana saya akan pergi ke rumah datuk saya. Saya berharap kita dapat pergi sana dengan secepat mungkin. Saya juga mahu berjumpa datuk dan haiwan-haiwan keliarannya dan bermain di sawah padi dan sungai.

  ~Ghaneassha~

  ReplyDelete
 7. Pada pendapat saya karangan Ghanesha mempunyai ejaan yang salah pada perenggan ke-4.

  ReplyDelete
 8. Bagus....sebelum 'send' jangan lupa semak dulu ye..

  ReplyDelete
 9. Kampung saya terletak di Kelantan.Saya mencadangkan kepada keluarga saya untuk pergi ke sana apabila tiba waktu cuti sekolah yang akan datang.Keluarga saya bersetuju untuk pergi ke sana apabila tiba waktu cuti sekolah nanti.

  Sebelum pergi ke sana,ayah saya akan memaklumkan kepada datuk saya bahawa saya dan keluarga saya akan datang ke rumah datuk saya pada cuti sekolah akan datang.Kami merancang untuk pergi ke dusun kepunyaan pak cik saya yang tinggal tidak jauh dari rumah datuk saya.Di sana kami akan mengutip buah-buah yang jatuh dan memasukkannya ke dalam sebuah bakul.

  Kami juga merancang untuk pergi ke tempat penternakan ayam yang juga kepunyaan pak cik saya.Ayam di sana sangat banyak.Saya tidak tahu jumlahnya kerana jumlahnya terlalu banyak.Kami juga akan membawa beberapa biji telur pulang ke rumah saya.

  Pada waktu pagi pula,ibu saya merancang untuk pergi ke pasar bersama nenek saya untuk membeli barang-barang dapur yang sudah habis.Kadangkala,saya juga akan mengikuti ibu saya dan nenek saya pergi ke pasar.

  Saya harap perancangan ini akan berjalan dengan lancar tanpa gangguan seperti hujan,banjir dan sebagainya.saya juga berharap percutian itu tidak membosankan saya dan juga keluarga saya.

  ReplyDelete
 10. Pada cuti sekolah yang depan, kami sekeluarga bercadang untuk pulang ke kampung di Perlis.

  Kami ingin pulang ke kampung selama seminggu. Kami ingin pulang ke kampung untuk menemani dan bertemu atuk dan nenek saya iaitu Murat dan Mah.

  Kami ingin berkelah di sawah padi, bermain layang-layang, memancing dan makan buah yang segar. Selain bertemu dengan atuk dan nenek, kami juga dapat bertemu dengan saudara-mara.

  Saya dan adik- beradik saya merancang aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan di sana. Kami juga merancang pelan harian di sana supaya rancangan kami dapat berterusan.

  Saya sangat gembira kami akan pulang ke kampung lagi. Saya juga sangat gembira saya akan bertemu dengan ahli keluarga semula.

  ReplyDelete
 11. Kalau saya tidak salah, petikan ketiga karangan Azyan mempunyai kesalahan tatabahasa.

  ReplyDelete
 12. Pada pendapat saya, karangan Sharafina kekurangan isi.

  ReplyDelete
 13. Kami juga gembira kami akan dapat melihat air sungai yang mengalir, dusun yang penuh dengan buah-buahan dan sayur-sayuran dan sawah padi yang sungguh hijau dan penuh dengan lumpur. (tambah selepas perenggan 4)

  ReplyDelete
 14. Nur Irdina Bt Nasmi ZarudinMay 9, 2009 at 2:11 PM

  pada pendapat saya,sebuah karangan yang di bina oleh ghaneassha tidak begitu senangn di fahami

  ReplyDelete
 15. Ghaneasha sepatutnya tulis merancang dan bukannya berancang..
  Karangannya juga susah untuk difahami..

  ReplyDelete
 16. Pada cuti sekolah yang akan datang, saya merancang balik ke kampungku yang terletak di Kelantan. Saya memberitahu pekara ini kepada ibu bapaku. Mereka bersetuju dengan rancangan saya ini.

  Saya merancang pergi ke dusun buah datuk. Dalam dusun itu, terdapat pelbagai jenis buah seperti mangga, durian, pisang, betik dan sebagainya. Saya juga pernah memanjat pokok mangga datuk untuk mendapat buah.

  Keluargaku juga merancang pergi ke sungai yang berdekatan dengan rumah datukku. Saya pernah bermain baling batu dan memancing di sungai itu. Saya masih ingat berenang di sungai yang airnya bersih dan deras mengalir.

  Saya juga sudah lama melihat dan bermain dengan haiwan-haiwan keliaran datuk. Haiwan-haiwan keliaran datuk adalah seperti ayam, kucing, burung unta dan sebagainya.

  Saya juga mahu pergi ke sawah padi datuk. Saya sudah lama menolong datuk membajak dan menanam padi di situ. Saya juga tidak boleh lupa apabila saya bermain kejar-kejar di situ dengan rakan-rakanku.

  Saya berasa gembira kerana saya akan pergi ke rumah datuk saya. Saya berharap kita dapat pergi sana dengan secepat mungkin. Saya juga mahu berjumpa datuk dan haiwan-haiwan keliarannya dan bermain di sawah padi dan sungai.

  ~Ghaneassha~

  ReplyDelete
 17. Ghanessha kamu ejek shara kan . Jangan belaga kamu mempunyai kesalahan ejaan pada perenggang empat. Ha, ha ,ha . Semoga berjaya .

  ReplyDelete